kipa90.com! Seura / Yhteystiedot Historia

Historiaa "Rantakentältä maailmalle"

Itkonen, Hannu ja Kortelainen, Jarmo: Rantakentältä maailmalle 

Vuonna 1999 ilmestynyt kirja Rantakentältä maailmalle - Kiteen pesäpallo, lajikulttuuri ja yhteiskunta kuvaa pesäpallokulttuurin vaiheita ja lajin kiinnittymistä ympäröivään yhteiskuntaan.

Lajiin liittyvät yleiset muutokset esitellään Kiteen pesäpallon kehityksen kautta.

Rantakentältä maailmalle kertoo urheilukulttuurin muutoksesta:
leikki- ja pelikulttuurista organisoidun paikallispelin ja paikallisen kilpaurheilun kautta on tultu verkostoituneeseen toimintaan

Rantakentältä maailmalle toteaa myös, että ilman pesäpallokulttuuria ja vapaaehtoista toimintaa ei mikään laji voi menestyä.

Henry Järvinen Liikunnan ja Urheilun Maailma 11/99, esittelee kirjan SLU:n sivuilla.

Erinomainen pesäpalloilun lajikulttuurin esittely

Hannu Itkonen ja Jarmo Kortelainen ovat punoneet mainion teoksen: Rantakentältä maailmalle - Kiteen pesäpallo, lajikulttuuri ja yhteiskunta. Kansallispelimme syntyhistoriasta valotetaan oleelliset osat mielenkiintoisin esimerkein ja Lauri "Tahko" Pihkalan ajatukset kansallispelimme luonteesta ja pesäpalloilun tarkoituksista selviävät vajaan sadan sivun esityksessä oivallisesti.

Pääpaino esityksessä on tietenkin kiteeläisen pesäpalloilun kehityslinjojen esittelyssä. Valinta on erinomainen, sillä oikeastaan ainoana nykyisistä pesäpalloilun huippuseuroista, juuri Kitee ei vielä ole kokenut menestyksen jälkeistä taantumavaihetta. Kitee on pelannut vuodesta 1978 alkaen yhtäjaksoisesti pääsarjassa, mutta vasta aivan viimeisten vuosien aikana joukkue on kohonnut maamme ehdottomaan eliittiin.

Kiteen pesäpalloilun kehitykseen nivoutuu oleellisesti myös suomalaisen maaseutuelämän murros. Vain kunnan sisällä tapahtunut pelailu vaihtui naapurikuntiin vierailuksi ja nyt on edetty pisteeseen, jossa koko maakunnan lippulaivaksi kohonnut joukkue tarvitsee niin taloudellista kuin urheilullista apua koko maakunnan alueelta.

Pesäpalloilun kriisiin ei puututa lainkaan

Itkosen ja Kortelaisen pesäpalloteos on mukavaa luettavaa paitsi sen takia, mitä kirjassa on, mutta myös siksi mitä kirjassa ei ole. Tutkijoiden tiedossa on kirjaa kirjoittaessaan ollut nykyiset sopupelikahnaukset, jotka eivät kuitenkaan kosketa Kiteetä. Viimeiset kohu-uutiset on jätetty kirjasta pois, mikä on hyvä ratkaisu. Viimeisten kuukausien loiskiehunta sopisi kovin huonosti teokseen, jossa kiteeläistä lajikulttuuria peilataan ansiokkaasti aina lajin syntyvuodesta 1922 alkaen.

Tosin tiukasti tulkiten pieniä viittauksia tapahtuneeseen löytyy. Sääntöjen kehityksestä kirjoittaessaan tekijät toteavat: "Aiemmin sääntöuudistuksilla pyrittiin parantamaan lajin toimivuutta osana koko kilpailujärjestelmää. Nykyinen lajien sääntömuokkaus keskittyy huomattavalta osin yleisön, median ja markkinoiden muuttuneiden tarpeiden tyydyttämiseen."

Toinen maininta nykypesäpallon sotkuihin voidaan tulkita löydettäväksi tekijöiden analyysissä paikallisen urheiluseuran menestystekijöihin. Näitä ovat

1) väestöpohja,
2) taloudelliset resurssit,
3) lajikulttuurin vahvuus ja
4) pesäpalloaktivistien panos.

Kun toisaalla kirjassa lyhyesti viitataan Kaisaniemen Tiikereihin, löytyy luettelon ominaisuuksista kaksi oleellista Tiikereiltä puuttunutta menestystekijää. Lajikulttuurin vahvuus Helsingissä osoittautui ohueksi ja aidosti lajirakkaat aktivistit oli laskettavissa yhden käden sormin.

Kiteen kaaressa kuusi vaihetta

Kiteen pesäpalloilu on kohdannut paikallisesti kokien koko lajin kehityskulun kaaren.

I ) Ensimmäinen vaihe piti sisällään kansanomaisten pallopelien pelailun Kiteen kylissä.
II ) Toinessa vaiheessa pesäpallo juurtui paikkakunnalle, missä suojeluskunnalla oli vankka vaikutuksensa.
III )  Kolmannessa vaiheessa laji kilpailullistui ja urheilullistui.
IV ) Neljäs vaihe johti Kiteen nousun varteenotettavaksi pesäpallopaikkakunnaksi, jossa suurin ansio lankeaa Raimo Toropaiselle, Kiteen pesäpalloilun vahvalle miehelle.
V) Mestaruussarjapaikan saavuttaminen ja vakiinnuttaminen oli kiteeläisen pesäpalloilun viides vaihe.
VI) Kuudes, nyt (v. 1999) elettävä jakso, alkoi vuonna 1996. Tuolloin Kiteen pesäpallosta kehitettiin huippu-urheilutuote.

Ammattimaisuus niin pelissä kuin taustoissa sävyttää nykyistä toimintaa. Rantakentältä maailmalle on pesäpalloihmisille, miksei muillekin, nautittava tuokio lajin historiaan ja kehityslinjoihin.

Lähde: Hannu Itkonen & Jarmo Kortelainen: Rantakentältä maailmalle - Kiteen pesäpallo, lajikulttuuri ja yhteiskunta. Liikuntatieteellisen Seuran julkaisuja 146, Helsinki 1999, 100 sivua.
Liikunnan ja Urheilun Maailma 11/99,
http://www.slu.fi, Henry Järvinen.

Hannu Itkonen & Jarmo Kortelainen
Hannu Itkonen & Jarmo Kortelainen kirjan julkistamistilaisuudessa 11.5.1999 Kiteen Huvikeskuksella

Kiteen Pallon vuosien kuluttamia nettisivuja kaudelta 1996 alkaen voi vielä löytää osoitteesta

http://2007.kipa90.com/www2/arkisto/kipauuti.html

 


VkMaTiKeToPeLaSu
1827 28 29 30 01 02 03
1904 05 06 07 08 09 10
2011 12 13 14 15 16 17
2118 19 20 21 22 23 24
2225 26 27 28 29 30 31
2301 02 03 04 05 06 07
Kotiottelu
Vierasottelu
Muu merkintä